Adobe PDF icoon 128px

Hand-out Agressie downloaden? Klik op de afbeelding.

HAND – OUT AGRESSIE BIJ KATTEN

Agressie kan verschillende vormen aannemen. De meeste mensen denken bij een agressieve kat aan een gevaarlijk dier wat met tanden en klauwen enorme schade aan kan brengen. Een kat die blaast naar zijn huisgenoot vertoont echter ook agressie, net als een kat die zijn huisgenoot langdurig aanstaart.

Hoe ziet agressie eruit?

Alle katten kunnen agressie vertonen, of het nu dreigen of daadwerkelijk aanvallen is. Toch zijn katten over het algemeen conflictvermijdend van aard; zij zullen ongewenste situaties liever ontlopen dan openlijk agressie inzetten. Het inzetten van agressie om een bepaald doel te bereiken kan de kat controle geven over zijn omgeving. Ondanks dat het gedrag voor de kat functioneel kan zijn, is het belangrijk om te checken of de agressie stress en angst met zich meebrengt (voor de kat zelf maar ook voor de omstanders/slachtoffers). Agressie verergert vaak, dus ook het vertonen van dreiggedrag, zoals blazen. Blazen is een teken dat een kat het stadium van ‘conflictvermijden’ is gepasseerd.

Hieronder staan een aantal belangrijke gedragingen die door verschillende deskundigen worden benoemd als gedragingen die horen bij agressie:

  • Agressie Kat - Happy Cats HuizenBlazen
  • Grommen
  • Janken
  • Krijsen
  • Sissen
  • Spugen
  • Fixeren (langdurig ononderbroken aanstaren/oogcontact)
  • Uithalen/slaan met poot (versnelde beweging, meestal met nagels)
  • Bijten (of poging tot bijten)
  • Vechten

Als een kat een of meer van eerdergenoemde gedragingen vertoont, is er in de meeste gevallen sprake van agressie. Het is echter altijd belangrijk om het gedrag in de bijbehorende situatie te bekijken.

Sommige van eerdergenoemde gedragingen zijn uitingen van agressie, maar kunnen in een andere situatie samengaan met ander gedrag en hebben dan een andere betekenis. Zo is bijten een gedraging die bij agressie kan horen. Bijten is echter ook gedrag wat een jonge kat kan uitvoeren als hij op een kleedje kauwt. Dit bijten zal gepaard gaan met een andere houding en andere gedragingen dan een kat die bijt omdat hij pijn heeft en op de pijnlijke plek aangeraakt wordt.

Als we een gedraging van een kat juist willen benoemen dan is het dus belangrijk om ook te kijken naar de andere gedragingen die de kat vertoont en daarbij de lichaamstaal niet te vergeten.

Bepaalde uitingen van agressie worden gelinkt aan de motivatie van de kat. Zo worden de vocalisaties krijsen, janken, grommen en grauwen meer gezien bij offensieve agressie: agressie die ingezet wordt door (overwegend zekere) katten die een belangrijke bron willen behouden. Blazen, spugen en sissen daarentegen worden meer gezien bij defensieve agressie: agressie die ingezet wordt door katten die zichzelf (moeten) verdedigen om een bedreiging op afstand te houden en waarbij angst aanwezig is.

Bron: http://www.tinleyacademie.nl/

Auteur: Belinda Brama © Happy Cats Huizen 2015