Adobe PDF icoon 128px

Hand-out Katten en Kinderen downloaden? Klik op de afbeelding.

HAND – OUT KATTEN EN KINDEREN

Kinderen moeten een uitleg krijgen, en dus eigenlijk opgevoed worden in de omgang met katten. Breng ze daarom het volgende bij:

 • Rustig aan doen met de kat.
 • Aangeven dat de kat geen speelgoed maar een levend wezen wat pijn, angst etc voelt.
 • De taal van de kat leren begrijpen: Wat betekent blazen en wat betekent spinnen? Hoe ziet de kat er uit als hij bang is of gelukkig. Hierbij kan je dan de Hand-out Gezichtsuitdrukkingen en lichaamshouding van de kat gebruiken.

 • De kat nooit slaan of plagen.
 • Hoe de kat geaaid moet worden.
 • Nooit aan de voerbak komen als de kat aan het eten is.
 • De kat met rust laten als ze slaapt of ergens rustig ligt.
 • Niet achter de kat aanrennen of opjagen.
 • De kat zo weinig mogelijk optillen en dragen.
 • Nooit met handen en voeten laten spelen.

Laat jonge kinderen nooit alleen met uw kat(ten)

Als kind en kat elkaar niet begrijpen, wat op deze leeftijd heel goed mogelijk is, kan dit tot grote ellende bij zowel kind als kat leiden. Het kind kan er littekens voor de rest van zijn/haar leven aan over houden, terwijl de kat als onbetrouwbaar bestempeld wordt, wat tot euthanasie kan leiden.

Katten en baby’s

Laten we bij baby’s en katten beginnen. Laat de kat als u de baby vasthoudt, het kind bekijken en aan alle luchtjes wennen. Vaak hebben katten tot het moment dat de baby kwam, bijna alle aandacht gehad. Nu de baby er is zullen ze die aandacht moeten delen. Dit is een nieuwe situatie voor de kat die erg graag ook nog wat aandacht zal willen hebben. Als u niet in de buurt bent is het zaak ervoor te zorgen dat het dier niet de wieg en beter nog niet de babykamer in kan. Een kat zal een kind nooit bewust iets aan willen doen, maar heeft wel scherpe nagels, die als hij in het nauw komt te zitten, bijvoorbeeld in de wieg, zal gebruiken om uit zijn benarde positiete ontsnappen. Dit met alle gevolgen van dien…

Kinderen tot 3 jaar

Jonge kinderen tot de leeftijd van drie jaar hebben geen idee wat een kat is en dat een dier gevoel heeft. Kinderen van deze leeftijd zien dieren net zoals ze hun teddybeer zien. Kinderen in de kruipleeftijd kruipen vaak eindeloos achter de kat aan. En als ze hem dan eindelijk te pakken hebben is het zo leuk dat hij geluid maakt als je er inknijpt. Op deze manier wordt de kat bang voor het kind en loopt het kind gevaar gekrabd te worden.

Kinderen vanaf 4 tot 6 jaar

Kinderen in de leeftijd van vier tot zes jaar begrijpen al veel meer van dieren. Zij vinden het ook meestal heel leuk om bijvoorbeeld met één van de ouders de kat eten en drinken te geven. Op deze manier leren kinderen ook spelenderwijs verantwoordelijkheid voor het dier te dragen. Maar het kind moet de tijd krijgen om dit te leren. Het kind kan alleen kleine, op maat afgepaste, taakjes met betrekking tot het dier krijgen.

Kinderen boven de 6 jaar

Kinderen ouder dan zes jaar kunnen de kat steeds meer zelf verzorgen. Wel hebben kinderen ook allerlei buitenschoolse activiteiten en is hun tijdsbesef nog niet zo ontwikkeld als dat van volwassenen. Hiervan mag de kat echter niet de dupe worden, bijvoorbeeld doordat hij onvoldoende verzorgd wordt.


Foto Belinda Brama - Katten en Kinderen

Foto Belinda Brama – Katten en Kinderen

Bronnen:

 • http://www.kattenencyclopedie.com/
 • http://mandkatt.home.xs4all.nl/KittenFolder-4.pdf
 • https://happycatshuizen.nl//

Auteur: Belinda Brama © Happy Cats Huizen 2015