Adobe PDF icoon 128px

Hand-out Samen spelen en omgevingsverrijking downloaden? Klik op de afbeelding.

HAND – OUT SAMEN SPELEN EN OMGEVINGSVERRIJKING

Hoewel niet elke kat er als zodanig uitziet, blijven het ontwikkelde roofdieren. Katten die buiten komen, kunnen hun jacht- en spelinstinct daar grotendeels bevredigen. Met name katten die binnengehouden worden, zijn op hun eigenaar aangewezen voor de compensatie van een werkelijke sluipjacht en prooivanggedrag. Het samen spelen versterkt de band tussen kat en eigenaar, is goed voor de conditie en kan verveling voorkomen.

 • Optimaal is het tenminste 2 keer per dag een speelkwartier in te lassen om met de kat te spelen en/of te knuffelen. Afhankelijk van de kat kun je ook meerdere keren een kortere sessie houden om de kat geïnteresseerd te houden.
 • Verder is het belangrijk het spel aan te passen aan de leeftijd en fysieke toestand van de bewuste kat.
 • Belangrijk bij het kiezen van speeltjes is afwisseling. Je hebt eigenlijk niet zo heel veel verschillende speeltjes nodig. Het belangrijkste is dat je de speeltjes afwisselt. Zo is er steeds weer iets nieuws te ontdekken en blijft de kat gemotiveerd om ermee te spelen.
  Laat de kat niet met je handen spelen, maar gebruik altijd een voorwerp. Dit voorkomt beten en krassen op de handen. Reserveer je handen om de kat mee te aaien en de vacht te verzorgen.
  Katten vinden het leuk als speeltjes bewegen. Met name zigzaggende bewegingen imiteren mooi het gedrag van een prooi.
 • Speeltjes hoeven ook helemaal niet duur te zijn. Enkele suggesties: balletjes van aluminiumfolie, een lang stuk inpaklint (voordeel is dat je handen zo ook niet al te dichtbij de bek komen…), een rol toiletpapier, een stok met een touwtje en bijvoorbeeld veertjes eraan. Ook in de winkels zijn veel speeltjes te vinden. Let wel op dat het veilig speelgoed is, dus dat er geen kleine onderdelen aan zitten die de kat er makkelijk af kan bijten.
 • Een speeltje dat bij veel katten aanslaat, is de lasermuis. Bij gebruik van dit speeltje kun je zelf bijvoorbeeld op de bank zitten en de kat achter het laserlichtje laten aanrennen. Let op: het kan voor de kat zeer frustrerend zijn om iets op te jagen wat niet gevangen kan worden. Dus eindig als laatste met het schijnen van het laserlichtje op een ander speeltje zodat de kat nog even kan doorspelen met iets wat hij echt kan pakken. Er zijn ook speeltjes met kattenkruid op de markt. Voor de meeste katten is kattenkruid heel aantrekkelijk. Belangrijk bij dit soort speeltjes is wel dat de geur na verloop van tijd verdwijnt. Sommige speeltjes kun je dan navullen of insprayen met kattenkruid. Realiseer je wel dat sommige katten wat opgewonden van dit soort speeltjes kunnen raken. Dus een kat, die al wat fel en niet zo geremd is, kan zijn gedrag gaan versterken. Als je meerdere katten in huis hebt, is het verstandig op te letten dat een wat al te enthousiaste reactie op het kattenkruid niet voor onderlinge spanning tussen de katten gaat leiden.
 • Sommige katten houden van het kijken naar bewegende beelden op tv en er zijn inmiddels zelfs dvd’s voor katten op de markt met bewegende beeldjes en dergelijke. Ook het naar buiten kijken, houdt veel katten bezig. Zorg ervoor dat de kat plekken heeft vanwaar hij mooi uitzicht heeft.
 • Voor voer-gemotiveerde katten is er de Activity-bal (bal met gaatjes), die je kunt vullen met brokjes die eruit vallen tijdens het rollen. Wel moet je er dan op letten dat je de kat niet gaat overvoeren. Als je een kat hebt die snel zijn maaltijd naar binnen werkt en je hem iets langer zou willen bezighouden, kun je ook het volgende proberen: verzamel toiletrollen en maak daarvan een soort piramide, die je met bijvoorbeeld plakband of touw bij elkaar houdt. Plaats het voer in de toiletrolletjes en de kat moet net iets meer moeite doen om zijn voer te verkrijgen. Het lijkt zelfs in de verte al iets op het vangen van een prooi…. Uiteraard kan dit alleen met harde brokjes. Ook zijn er uitdagende en stimulerende voerpuzzels verkrijgbaar via internet bijvoorbeeld Cat Activity Fun Board.
 • Er zijn speciale kattentunnels op de markt waar katten doorheen kunnen rennen, achter kunnen schuilen etc.
 • Ook het hebben van een krab- en klimpaal is leuk voor veel katten. Ze kunnen hierin klauteren, hebben een mooie hoge veilige uitkijkpost en kunnen hun nageltjes scherpen. Zet de klimpaal niet in een hoek maar op plek waar de kat graag is en waar hij eventueel een uitzicht heeft naar buiten.
 • Kartonnen dozen zijn heel leuk om in te liggen en je in of achter te verstoppen. Om in te liggen vinden de meeste katten een niet al te hoge en vooral niet al te grote doos vaak het fijnst.
 • Uitkijkplatform op de vensterbank (katten willen lekker liggen kijken, liefst op een hoge plek)

Auteur: Belinda Brama © Happy Cats Huizen 2015